Zonnewarmte werende oplossingen voor lichtstraten, serre’s en koepels

Er zijn veel verschillende typen lichtstraten en koepels op daken mogelijk.
Het grootste verschil is het materiaal waarvan de lichtstraat of koepel gemaakt is, dit is óf kunststof óf glas.
Verder is er verschil in vorm namelijk
vlakke platen, gebogen platen of een halve bolling

Een lichtstraat of koepel in het pand is een mooie en vrij simpele oplossing om toch veel daglicht op de werkplek of in de woning te krijgen, een donkere loods wordt al gauw een heel stuk lichter of het donkere dak van uw woning biedt bijvoorbeeld ineens doorzicht.
Op zich is dit wel goede oplossing maar meestal worden de steeds warmer wordende zomers vergeten… Vooral kunststof panelen werken lijken algauw een soort van vergrootglas die de warmte onder de lichtstraat schijnt te concentreren. Ook kan gewoon teveel licht binnen treden via deze lichtstraten of koepels.
Om nu deze zonnewarmte buiten te houden zijn er een aantal oplossingen mogelijk afhankelijk van het toegepaste materiaal waarvan de lichtstraat of koepel gemaakt is.

Meest voorkomende lichtstraten zijn meestal opgebouwd uit polycarbonaat panelen die gebogen zijn gezet in een aluminium frame.
De toegepaste panelen zijn óf helder óf opaal ( mat ) en laten zeer veel licht ( en zonnewarmte ! ) door.
Als dit een recente opbouw is ( onbeschadigd en zeer vlak ) en de platen niet getordeerd ( vervormd/gedraaid in de lengte ) zijn kan er een speciale zonnewarmte werende folie op de panelen worden aangebracht. Deze folie is vergelijkbaar met onze andere Sunblock Zilver 20 folie met dien verstande dat de fabrieksmatig aangebrachte lijmlaag die er op deze folie gebruikt wordt anders is dan van glasfolie.
Kunststof heeft een andere uitzettingscoëfficiënt dan glas en dit wordt ondervangen door de speciale lijmlaag, er kan dus NOOIT een glasfolie op kunststof worden aangebracht. Dit zal binnen de kortste keren gaan craqueleren.
Deze speciale folie heeft een totale zonnewarmte wering van 86% en een lichtdoorlaat van 19%, het doorzicht door de folie blijft eventueel. De fabrieksgarantie op deze oplossing is vijf jaar.
Zijn de lichtstaten verouderd dan kan er een zonnewarmte werende coating worden aangebracht.

Het aanbrengen van een zonnewarmte werende folie op een halve bolling als dakkoepel is niet mogelijk omdat een folie zich maar in één dimensie laat plooien.

Hiervoor levert en installeert Sunblock een andere oplossing: het aanbrengen van een zonnewarmte werende coating.
De coating kan op allerhande kunststof en glazen oppervlakken aangebracht worden, dus ook op oudere verweerde of beschadigde lichtstraten.
Voordeel hiervan is dat het verweerde oppervlak een extra bescherming krijgt tegen de weersinvloeden, wat weer een langere levensduur tot gevolg heeft.
Dit is ook de oplossing voor getordeerde platen in een lichtstraat.
Als de koepels een uitzet mogelijkheid hebben ( voor beluchting of om bijvoorbeeld op het dak te komen ) dan blijft dit bij deze oplossing behouden.

Deze zonnewarmte werende coating is ook toepasbaar op bijvoorbeeld draadglas of ander structuur glas.

De coating wordt airless verspoten op het oppervlak, hierdoor ontstaat het meest egale eindresultaat. Ondanks dit verspuiten zal het doorzicht enigszins gewolkt zijn, dit is een onvermijdelijk effect van dit product.

De coating kan ook door de doe-het-zelver met een verf roller aangebracht worden, maar iedere overlap maakt de coating donkerder.
Eventueel verkoopt Sunblock ook low-cost HVLP apparatuur waarmee een mooi eindresultaat behaald kan worden voor de doe-het-zelver.

Deze zonnewarmte wering van de coating is 55% gecombineerd met een lichtdoorlaat van 45%. Het doorzicht wordt mat, het licht binnen heeft een enigszins blauwe doorschijn. De coating is definitief als deze wordt aangebracht.

Door Sunblock aangebrachte coating draagt een fabrieksgarantie van vijf jaar en heeft een verwachte levensduur tussen de acht en tien jaar.

Een andere oplossing voor kunststof koepels is het plaatsen van een kunststof plaat onder de koepel.

Dit wordt meestal uitgevoerd als een kunststof kanaal plaat omdat deze niet doorzakt door het eigen gewicht. Deze plaat wordt aan de bovenzijde voorzien van een spiegelende zonnewarmte reflecterende folie.
Deze oplossing gaat zeer lang mee ( geen invloeden van buiten af ) en kan, door het verwijderen van de raggels waarop de plaat ligt, ook weer verwijdert worden bijvoorbeeld in de winter.
Nadeel is dat deze oplossing het niet toelaat de koepel open te zetten om te beluchten.

Sunblock zonnewarmte werende coating is de meest kosten effectieve oplossing om de zonnewarmte die via lichtstraten en koepels uw bedrijfspand of woning binnentreden te reduceren. Geschikt om aan te brengen op veel verschillende materialen, wij informeren u graag !

Op lichtstraten van glas zal vanzelfsprekend ieder type glasfolie kunnen worden aangebracht. Zo zal de montage aan de buitenzijde van het glas effectiever zijn maar de levensduur aanzienlijk minder: Sunblock Zilver 20 glasfolie gemonteerd aan de buitenzijde van het glas zal tot 86% van de zonnewarmte weren en laat dan 19% licht door.
De fabrieksgarantie op deze oplossing is vijf jaar ( doordat de folie aflopend of horizontaal geplaatst wordt heeft deze veel te lijden onder de het weer en bijvoorbeeld uitwerpselen van dieren, de levensduur kan verlengd worden door de folie regelmatig schoon te maken met overvloedig water ).
Afhankelijk van het type glas kan de folie ook aan de binnenzijde van het glas worden aangebracht, de effectiviteit is dan wat minder maar de levensduur is zeer lang: bij montage van Sunblock Zilver 20 glasfolie zal de zonnewarmte tot 70% reduceren, de fabrieksgarantie is dan twaalf jaar maar de levensduur is nog ééns dubbel zo lang.
De levensduur van binnen gemonteerde folie is vijfentwintig jaar of langer !

Keuze in folie is afhankelijk van het gemonteerde glas, zo kan er bij helder dubbel glas praktisch ieder type folie gemonteerd worden. Bij HR glas is de keuze beperkter bij montage aan de binnenzijde.

Airless aanbrengen Sunblock Liquisol 4ever Dark door collega Theo bij Nedtrain in Amsterdam

Een lichtbeperkende oplossing voor kunststof oppervlakten zijn ook te realiseren door middel van Sunblock Dark coating.
Deze extra donkere coating wordt airless verspoten en maakt het doorzicht mat. De uiteindelijke lichtdoorlaat van deze coating is 33% gecombineerd met een zonnewarmte wering tot 65%.
De coating is definitief en reduceert de schadelijke UV straling met 99%.
Op deze coating is een fabrieksgarantie van vijf jaar van toepassing met een verwachte levensduur van acht tot tien jaar.

Airless aanbrengen Sunblock Liquisol 4ever Dark door collega Theo bij Nedtrain in Amsterdam