Zonwerende folie

Zonwerende raamfolie van Sunblock is leverbaar in veel variaties waarbij het meest opvallende verschil is dat de folie aan de binnenzijde of buitenzijde van het glas wordt aangebracht. Heel in het kort: er wordt gekozen voor een buiten gemonteerde folie indien men het meest zonnewarmte werend effect wilt bereiken of als er bijvoorbeeld triple glas of hoog rendements ( HR++ ) glas gemonteerd is. Voor binnen gemonteerde folie wordt bijvoorbeeld gekozen als dit uit kosten effectief oogpunt aantrekkelijker is ( er is meestal geen hoogwerker o.i.d. nodig. ) of als een langere levensduur gewenst is.

Binnen gemonteerde raamfolie draagt een fabrieksgarantie van twaalf jaar, buiten gemonteerde raamfolie draagt een fabrieksgarantie van zeven jaar. De levensduur van raamfolie is langer, zo is een levensduur van twintig jaar op binnen gemonteerde raamfolie niet ongewoon.

Een ander verschil in zonwerende folie is keuze voor een al dan niet spiegelende of reflecterende folie. Een spiegelende folie zal meer zonnewarmte weren dan een minder spiegelden folie. Zo kan bijvoorbeeld met zilver 20 raamfolie een zonnewarmte wering van 86% behaald kunnen worden, bij montage aan de buitenzijde van het glas.

Voor binnen gemonteerde raamfolie wordt gekozen indien men prijs stelt op een langere levensduur. Door montage van raamfolie aan de binnenzijde van het glas zal de effectiviteit wat minder zijn dan buiten gemonteerde raamfolie bij montage op dubbel glas, op enkel glas is het verschil tussen buiten of binnen gemonteerde folie in effectiviteit verwaarloosbaar klein. In 99 van de honderd gevallen wordt er dan gekozen voor binnen montage in verband met de levensduur.

Zonwerende raamfolie is een zonwering die geen bediening nodig heeft, geen onderhoud heeft en een lange levensduur heeft en altijd werkt, vanaf de vroegste zonnestralen !

Binnen gemonteerde raamfolie is er een rijker scala aan typen raamfolie dan buiten gemonteerde folie, al zijn de fabrikanten de laatste jaren bezig om ook de keuze aan buiten gemonteerde typen folie aanzienlijk uit te breiden.

Sunblock levert en installeert voornamelijk vier zonwerende typen raamfolie welke aan de binnen zijde worden gemonteerd: Zilver, Clearview, Truevue en Extra Clearview in verschillende typen effectiviteit. Zo is de meest effectieve raamfolie Zilver 20 ook wereldwijd de meest verkochte raamfolie, bij montage aan de binnenzijde zal deze folie tot zo’n 70% van de zonnewarmte weren afhankelijk van het glas waarop het gemonteerd wordt.

Clearview raamfolie heeft een meer neutrale kleur qua doorkijk en is er een groot aantal mogelijkheden qua effectiviteit en lichtdoorlaat. De meest lichte folie uit de Clearview reeks laat 70% licht door en weert tot 34% van de zonnewarmte.
Truevue raamfolie is een speciale folie welke doordat deze aan de binnenzijde een grijze laag heeft, een heel lage reflectie van het glas aan de binnenzijde. Hierdoor zal ook tijdens de schemering en ’s-avonds de folie weinig spiegelen aan de binnenzijde. Dit fenomeen ( het spiegelen aan de binnenzijde ) is het effect wat bij zilver 20 aanzienlijk optreed zodra het buiten donkerder is als binnen ( met bijvoorbeeld het licht aan ). Het spiegelend effect draait dan om en men kan makkelijk naar binnen kijken terwijl u moeilijk naar buiten kunt kijken.
Extra Clearview is een zeer speciale folie welke opgebouwd is uit veertien onzichtbare lagen edelmetaal. Door deze opbouw laat de folie zeer veel licht door ( afhankelijk van de gekozen versie tot 70% ) en weert tot 54% van de zonnewarmte. Als deze folie eenmaal aangebracht is, is het praktisch onmogelijk om deze waar te nemen, de ramen zullen slechts een zeer lichte tint krijgen.
Hierdoor is deze oplossing ook ideaal in situaties waar de ramen of kozijnen niet aangepast kunnen of mogen worden (monumentale panden).

Voor buiten gemonteerde raamfolie wordt meestal gekozen als er HR++ glas of beter in het pand gemonteerd is. Buiten gemonteerde raamfolie is effectiever omdat de zonnewarmte niet eerst door het glas moet dringen voordat het gereflecteerd wordt, de zonnewarmte wordt onmiddellijk weg gekaatst.

Daarom is buiten gemonteerde raamfolie effectiever dan binnen gemonteerde raamfolie en kan men in principe ook een lichtere folie kiezen om het zelfde zonnewarmte werend effect te bereiken als binnen gemonteerde folie

Ook adviseert Sunblock de montage van buiten gemonteerde raamfolie indien de gemonteerde ramen van hoog rendements glas zijn. Hoog rendements glas ( HR glas ) is voorzien van een warmte reflecterende coating op de binnen ruit van het raam, deze coating reflecteert in de winter de stook warmte weer naar binnen. In de zomer absorbeert deze HR coating de zonnewarmte, dit voelt u als u uw hand op het raam legt, het glas voelt dan warm aan. Deze opwarming gaat een effectieve werking van binnen gemonteerde folie tegen.

Montage van buiten gemonteerde heeft soms wat haken en ogen, bijvoorbeeld als er op hoogte gemonteerd moet worden en er geen balkon aanwezig is. Sunblock installeert dan meestal vanaf een hoogwerker of steiger. Ook is buiten montage natuurlijk sterk afhankelijk van de weersgesteldheid: wij kunnen niet monteren bij ( sterke ) wind, regen of bij ( nacht- ) vorst.

De fabrieksgarantie op buiten gemonteerde raamfolie is zeven jaar bij verticaal glas, bij vlak liggend of aflopend glas is de fabrieksgarantie vijf jaar omdat de folie veel meer te lijden heeft van de elementen en er ook een vuilopbouw kan plaatsvinden ( het vuil blijft liggen op de folie ).

Sunblock levert en installeert  vier buiten gemonteerde zonwerende typen raamfolie: Zilver, Stainless Steel, OSX en OQX in verschillende typen effectiviteit. Over het algemeen geldt hoe effectiever de zonnewarmte wering, hoe meer de folie zal spiegelen, al zijn daar uitzonderingen op. Zo is de meest effectieve ( en meest spiegelende ) raamfolie Zilver 20 ook wereldwijd de meest verkochte raamfolie, bij montage aan de buitenzijde zal deze folie tot 86% van de zonnewarmte weren.

Stainless Steel  raamfolie is een lijn van grijze typen raamfolie welke zeer mooi past bij bijvoorbeeld antraciet kozijnen of gevel elementen. Door de grijze tint zal de spiegeling van de folie minder opvallen.

OSX raamfolie zijn folie typen die vrij veel licht doorlaten en daardoor weinig opvallend zijn. OSX50 is een folie met een lichte spiegeling en een zonnewarmte wering tot 64%, afhankelijk van het glas. Door de vrij hoge lichtdoorlaat wordt deze folie vrij veel toegepast bij particuliere woonhuizen, als men onder een hoek naar deze folie kijkt wordt de inkijk beperkt. Op ooghoogte is de inkijk vrij makkelijk. OSX80 raamfolie is een buiten gemonteerde nano coating raamfolie met een zeer licht blauw tintje en een super hoge lichtdoorlaat ( 80% ). Dit wordt bij deze folie gecombineerd met een zonnewarmte wering tot 54%. Ook deze folie wordt veel toegepast in woonhuizen en in functies waar de folie niet hinderlijk aanwezig mag zijn. Voor etalages van kleding winkels is deze folie minder geschikt omdat bijvoorbeeld witte kleding niet langer wit is maar zeer licht blauw.

OQX70 is een buiten gemonteerde raamfolie welke door de speciale opbouw ( nano coating ) zeer licht is en nauwelijks waarneembaar. De lichtdoorlaat van 70% is ideaal in situaties waar zoveel mogelijk licht behouden moet worden bijvoorbeeld in etalages of woonhuizen. De tint van de folie is neutraal, spiegelt niet en zal weinig opvallen. OQX40 is de donkere versie in de OQX reeks, deze folie is wat effectiever qua zonnewarmte wering en hierdoor is de tint wat donkerder. Ook deze folie spiegelt nauwelijks. Deze folie is ideaal in situatie waar de ramen niet mogen spiegelen maar er toch licht en zonnewarmte gereduceerd moet worden.